Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Net als de paardenbloem

Dovnload 127.24 Kb.

Net als de paardenbloemPagina1/2
Datum08.12.2018
Grootte127.24 Kb.

Dovnload 127.24 Kb.
  1   2

Dragon lijkt wel wat op rozemarijn, met zijn smalle, glimmende grijsgroene blaadjes. Dragon komt in een groot deel van Europa en Azië voor. Er zijn een aantal soorten. De Franse dragon (ook wel Duitse dragon genoemd) wordt het meest gebruikt als keukenkruid. Russische dragon (of wilde dragon) is een veel sterkere plant en ook hoger, maar minder goed van smaak. Er is ook Mexicaanse dragon (ook wel Spaanse dragon genoemd). Die is echter familie van de Afrikaantjes (familie van de Composieten, net als de paardenbloem).

Geschiedenis

Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw. In de eeuwen daarvoor is er echter geen vermelding van dit kruid.Standplaats en verzorging:

Dragon kan een forse plant worden in de goede groeicondities (120–150 cm hoog, in potten meestal niet hoger dan 60-70 cm). In de volle grond maakt het wortelstokken en kan van daaruit vermeerderd worden. Dragon houdt niet van natte voeten. Om de plant goed te laten overwinteren is dus een goed gedraineerde standplaats nodig. Wat kalk wordt op prijs gesteld. Dragon komt in ons klimaat zelden tot bloei. De bloemen van de Franse dragon zijn steriel en produceren geen zaad. Als de plant te houtig wordt kan hij worden teruggeknipt, of er kunnen jonge stekken van de wortelstokken worden genomen.

Franse dragon houdt van voedselrijke grond en kan niet tegen uitdrogen. Russische dragon is veel sterker en kan op arme, droge grond groeien, maar is minder aromatisch.

Mexicaanse dragon is niet winterhard en wordt aanzienlijk minder groot. Deze plant kan pas naar buiten als de temperatuur overdag niet beneden de 15 graden komt. Geef hem dus een warm en zonnig plekje.Oogsten:

Alleen de blaadjes zijn eetbaar. Gebruik de blaadjes vers. Dit geldt voor alle soorten dragon.Gebruik in de keuken:

Franse dragon is één van de vier “fine herbes” uit de Franse keuken. Het smaakt zoetig en aromatisch met wat venkel, anijs en drop in het aroma. Pas dragon met mate toe, want het kan snel overheersen.

Dragon wordt gebruikt bij vis, kip, eieren en gaat goed samen met de meeste groenten en fruit. Het is ook de belangrijkste smaakmaker in “Sauce Béarnaise”.

Verse licht gekneusde blaadjes kunnen aan azijn worden toegevoegd om dragonazijn te maken.

Mexicaanse dragon heeft dezelfde toepassingen als Franse dragon.

Van de Russische dragon wordt in Armenië, Azerbadjan en Georgië gebruikt een populaire softdrink gemaakt met gesuikerde dragon en spuitwater. Het is heldergroen van kleur. In Iran wordt het gebruikt in stoofpotten en in ingelegde groenten, in het bijzonder komkommers in het zuur. In Slovenië wordt het is een speciaal gebak gebruikt en in Hongarije in een populair soort kippensoep. Genoeg dus om uit te proberen.Medicinaal:

Dragon is gebruikt in verschillende traditionele geneesmiddelen om de eetlust te bevorderen en als remedie tegen anorexie, maagklachten, winderigheid en de hik.
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Overige toepassingen

De smaakpapillen worden verdoofd als je op de bladeren kauwt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een bitter medicijn moet innemen.Deze informatie wordt u aangeboden in het kader van de Nationale Tuinweek door de vereniging Groei en Bloei afdeling Emmen en omstreken, een vereniging van tuinliefhebbers bij u in de buurt. De planten zijn beschikbaar gesteld door Intratuin. Meer weten over onze activiteiten? Bezoek onze website: www.emmen.groei.nl.

Dragon

Dragon Franse dragon in bloei

  1   2


Dovnload 127.24 Kb.