Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Beschrijving Wandeling 14. 70 km Midden-Delfland: Rondom de A4

Dovnload 14.31 Kb.

Beschrijving Wandeling 14. 70 km Midden-Delfland: Rondom de A4Datum13.11.2017
Grootte14.31 Kb.

Dovnload 14.31 Kb.


Beschrijving Wandeling 14.70 km Midden-Delfland: Rondom de A4

De wandeling is een activiteit van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert (zie voor meer info over de ANV www.vockestaert.nl). Wandelen in Midden-Delfland betekent wandelen langs asfaltpaden (die paden zijn vaak ook in gebruik bij fietsers en soms zelfs bij auto’s: dus oppassen!) en over graskades en andere onverharde dijkjes. Kijk voor meer wandelmogelijkheden in Midden-Delfland over Boerenlandpaden en Vliegende Wandelpaden op de site van Vockestaert: www.Vockestaert.nl of op www.heerlijkbuiten.nl. Veel plezier bij het wandelen!

In het nu volgende verhaal vindt u een “stukje-voor-stukje” beschrijving van de wandeling. Het volgen van de juiste route zou geen probleem moeten zijn. De route gaat vrijwel geheel door de gemeente Midden-Delfland en een klein stukje door de gemeente Schiedam. De route loopt min of meer parallel aan de A4: de omstreden verbinding tussen Delft en Schiedam.

Een kaartje van de route is te vinden via de link:

http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1892208

Er is in elk jaargetijde veel te zien in Midden-Delfland. In de periode januari-april zijn dat vooral de vele hier overwinterende vogels die vaak massaal aanwezig zijn. Met name diverse soorten ganzen en de minder bekende eenden (smienten, talingen) komen vaak bij honderden en soms nog veel grotere aantallen van de weilanden profiteren. Na de nodige weerstand tegen de weg van menig maatschappelijke organisatie is dit omstreden deel van de A4 uiteindelijk toch aangelegd. Het lijkt erop dat het compromis van de verdiepte aanleg inderdaad minder desastreus voor het natuurgebied uitpakt. Vogels lijken er niet echt van te schrikken en bivakkeren, zelfs in ruime aantallen, ook in de onmiddellijke omgeving van de snelweg. De komende jaren zullen leren hoe een en ander zich werkelijk gaat ontwikkelen!


De wandeling start bij Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20/22, 2636 AX Schipluiden. De uitspanning/het restaurant is alle dagen van 10:00 tot 24:00 open behalve op maandag en is per openbaar vervoer (de bus) te bereiken. Er is ruime parkeergelegenheid en u kunt hier starten met een kopje thee, koffie of iets anders. Als alternatief kunt u ook starten vanuit de Schaapskooi gelegen aan de Woudweg 26, 3123 KB, Schiedam. In dat geval start u hieronder bij punt 5  1. Start de wandeling bij de ingang van het Bezoekerscentrum De Levende Buitenplaats op de Tramkade dat is aan de verkeersluwe kant van het water en ga richting Den Hoorn. Dat is vanaf De Buitenplaats komend rechtsaf en dat betekent dat u het water aan uw linkerhand hebt. Volg deze weg en kruis de A4 (onder u) via het viaduct. Links naast u is het aquaduct van De Kickert en de A4. Ga direct hierna naar rechts de asfaltweg op en na circa 25 meter weer linksaf, het paadje met de knotwilgen. Volg dit pad en sla niet af, tot u op een T-kruising komt, en duidelijk moet kiezen: hetzij naar links hetzij naar rechts, kies rechts. Blijf dit pad volgen, rechts is de “ijsbaan” en links zijn voetbalvelden, ga zo door tot aan de asfaltweg. Steek die weg over en ga rechtsaf over de kade. U loopt dus nu met links het water. Dit pad, de Tanthofkade, blijft u een kleine kilometer volgen tot u op een asfaltweg stuit met daarachter een autosnelweg: de Kruithuisweg. U gaat iets naar rechts en dan via een tunneltje naar links onder de weg door. Direct na het tunneltje gaat u weer links en na circa 70 meter rechtsaf over de Tanthofkade. Opnieuw langs het water maar nu is het water aan uw rechterhand.

  2. Volg de kade die min of meer parallel loopt aan de bebouwing van Delft. Over het algemeen is de route gewoon het volgen van het pad maar op zeker moment moet u een hoek van 90 graden naar links volgen en 200 meter verder, ook een hoek van 90 graden, maar nu naar rechts. Loop op het pad tussen het water en steek het fietspad, het Sint Maartensrechtpad, over. Volg de kade het land in, ga langs het bordje verboden voor honden en wandel de kade af. Houd op de driesprong in het land rechts aan en geniet van het hopelijk grote aantal watervogels dat te zien is. Op zeker moment komt u bij het gemaal aan de asfaltweg Abtswoude. Ga hier circa 130 meter links (pas op voor auto’s) tot u aan de overkant een pad tussen de bomen ziet. Steek over en neem dit pad, en ga direct daarna op het fietspad naar rechts. Volg dit fietspad circa 1.5 km, dat is richting Schiedam, tot u rechtsaf kunt: de Oostveenseweg.

  3. Volg de Oostveenseweg tot u bij de A4 komt en ga net voordat u de weg kruist naar links. Loop vervolgens door op dit pad tot u bij het aqua-ecoduct van de A4 komt en ga daar rechtsaf naar beneden en ga via de brug het ecoduct op. U steekt nu de A4 over: het verkeer gaat onder u en ook onder het water aan uw linkerhand door. Ga aan de andere kant naar de brug die voor u ligt.

  4. Hier kunt u kiezen om even linksaf naar de schaapskooi te gaan. Als u geluk hebt dan zijn schapen, hond en herder te zien maar de kans is ook groot dat ze elders zijn. In de maanden maart en april zijn de schapen wel op de kooi in verband met de lammertijd. Wilt u dit zien (pas op het is gevaarlijk schapen en geiten te bezoeken als u zwanger bent) dan gaat u hier linksaf over de brug. Vervolg uw weg en loop door het gras naar de boerderij die voor u opdoemt. Dit is de schaapskooi van de Stichting Schaapskudde Vockestaert. Loop naar stal (links) en hooiberg (rechts). Als u daar niets ziet dan hebt u pech: de schapen zijn er niet! Ga terug naar de achterkant van de boerderij en naar het eco-aquaduct.

  5. Ook de mensen die bij de boerderij starten gaan naar de achterkant van de boerderij en lopen enigszins rechts aanhoudend naar de brug over de Zweth.

  6. Loop nu nadat u de brug verlaat gewoon recht door, ga dus evenwijdig aan de A4 maar nu is de A4 aan uw rechterhand. Ga voort tot u bij een asfaltweg komt en dat is de Oostveenseweg. Hier gaat u naar rechts over de A4 en direct hierna gaat u links de dijk tussen A4 en fietspad op. Als u liever op het asfaltpad loopt kan dat ook. Loop een kleine drie kilometer langs de A4 tot u bij de Zuidkade komt. Ga hier rechtsaf met het fietspad mee, even later naar links en direct daarna nogmaals naar links op het asfaltpad. Na circa 80 meter kunt u weer naar rechts met het fietspad mee (de route rechtdoor loopt dood!)

  7. Ga door tot u onder een tunneltje door moet: de Kruithuisweg en ga daarna met de weg mee linksaf en via dit viaduct over de A4. Sla zodra dat kan, na het viaduct, weer rechtsaf en loop parallel met de A4 tot u op de Tramkade stuit: hier gaat u linksaf. Na 100 meter komt u bij De Levende Buitenplaats en de brug die u naar Op Hodenpijl brengt!

  8. Als u hier ook startte is de Tocht Volbracht. In het andere geval drinkt u misschien iets in Op Hodenpijl en gaat vervolgens vanaf punt 1) boven weer terug naar de Schaapskooi.Den Hoorn, 17 januari 2017, Niek Praagman


Dovnload 14.31 Kb.